Weboldal készítés árak

Egy weboldal készítéskor mindíg felmerül a kérdés, hogy az ár mit is tartalmaz, hiszen egy laikus csak annyit lát, hogy beírja a weboldal címét böngészőjébe és megjelenik egy oldal, ahol vásárolhat, tájékozódhat, számára érdekes vagy kevésbé érdekes tartalmat olvashat. De ahhoz, hogy ez így legyen, elég sok dolgot kell tennünk/vennünk.

Kezdjük is mindjárt a legfontosabbal, a domain névvel!

Domain név

A domain név választás sok esetben, például cégek esetében nagyon egyszerű, hiszen adott a cég neve, így nagy eséllyel a cég neve lesz a domain neve is. Mivel minden cégnév egyedi így valószínűleg  a domain név is szabad és megvásárolható.

Amennyiben nincs még cégnév, vagy csak egy új terméket, szolgáltatást vezetnénk be, ott viszont az alábbiakat mindenképp figyelembe  kell venni:

Árak:

A domain név ára sok mindentől függ, jellemzően azonban 1000-3000 Ft között van évente. Természetesen lehet olcsóbb vagy akár ingyenes is (szoktak akciók lenni) és lehet drágább is, például, ha egy külföldön már sikeres terméket szeretnénk Magyarországon forgalmazni, akkor lényegesen drágább lehet a .hu végződésű domain név ára. Ezen felül minél hosszabb időre vesszük meg (1 év helyett 3, 4 vagy több évre) az évekre lebontott ár lehet sokkal kedvezőbb is.

Tárhely (Hosting)

Tárhely kiválasztását mindenképp érdemes szakemberre bízni, de azért pár szóban leírjuk a leglényegesebb információkat. Sajnos sokan elkövetik azt a hibát, hogy az nem járják megfeleően körül a témát, és akkor szembesülnek rossz választásukkal, amikor már késő, így plusz erőforrást és anyagi ráfordítást követően lesz csak használható, felhasználóbarát weboldaluk. Vegyük figyelembe a következőket:

* Fizikai közelség: Ma már nem ez a legfontosabb követelmény köszönhetően különböző (Pl. CDN) megoldásoknak, de nem elhanyagolható. Ha Magyarország a célközönség, szinte bárhol lehet Európában a tárhely, érdemben a sebességet nem fogja befolyásolni.

** Mindíg tartalom függően kell tárhelyet választani. Például, ha egyszerű, sok szövegből és kevés képből álló weboldalt szeretnénk, ahhoz egy gyengébb tárhely is megfelelő lehet. Ezenkívül a sebességet befolyásoló tényezők: memória mérete, processzorok sebessége és száma, táróló típusa( HDD,SSD, stb.) osztott vagy privát térhely.

*** Biztonsági mentés szintén egy fontos tényező, de nem feltétlenül kell, hogy befolyásolja döntésünket, ugyanis ez megoldható másképpen is.

Árak:

Mint fentebb láthattuk, tárhelyünk árát sok összetevő adja, de általánosságban elmondható, hogy nagyjából  10000-20000 Ft között van évente. 

Weboldal készítés

Ez lesz az egyik legnagyobb, jellemzően egyszeri költség, amivel mindenképp számolnunk kell. Szintén egy sok összetevős ár, ami igyényeinktől függően lehet alacsonyabb és természetesen magasabb is.

A legtöbb energiát az arculat megtervezésére, a weboldal használhatóságára kell fordítani, ugyani több kutatás kimutatta, hogy az emberek általában a domain név beírásától eltel 5-10 másodpercen belül meghozzák döntésüket, hogy az adott weboldalon maradnak-e vagy sem. Az alábbi dolgok befolyásolják az árat:

Na igen, láthatjuk, mennyi mindennek kell összeállnia egy szuper weboldalhoz, de akkor mennyi az annyi?

Ez az, amire csak akkor lehet igazán válaszolni, ha például felvette velünk a kapcsolatot és mindent átbeszéltünk egy ingyenes konzultáció keretében. Természetesen lehet azért általánosítani, de való igaz, hogy egy weboldal mire elkészül, rengeteg folyamaton megy keresztül. 

Az első megbeszélésen (élőben vagy online) megismerjük egymást és átbeszéljük, hogy mit szeretnénk a weboldalon megjeleníteni, milyen funkciói legyenek, mi az, ami már adott (pl domain, tárhely) és mi az, ami mindenképpen kelleni fog. Ezután felépítünk egy vázat, ami azt fogja megmutatni, hogy hogyan is fog körülbelül kinézni a weboldal. Ez egy kezdeti váz, ahol már megjelennek az első elképzelések, hogyan helyezkednek majd el bizonyos elemek (például képek, szövegek). Valószínű, hogy nem ez lesz a végső formátum, de egy nagyon erős kiindulási alap lesz.

Miután ezzel elkészültünk, jöhet egy komolyabb munka, a mockup, ami a kezdeti vázunknak egy grafikusan megszerkesztett változata. Itt már arányosan látható, hogy hogy hogyan fog megjelenni weboldalunk számítógépen, tableten vagy mobilon. Ez nem egy kötelező elem, weboldaltól függően akár ki is hagyható, és lehet ugrani a köbetkező szintre, ami már a weboldal elkészítése.

Azt azonban érdemes tudni, hogy minden weboldal olyan, akár egy ház, megfelelő alapokkal kell rendelkezni, hogy azt lehessen felépíteni rá, amit megálmodtunk.

Árak:

És akkor térjünk is rá az árakra. Egy egyszerű weboldal készítése nagyjából 150.000 Ft-tól kezdődik, a felső határ pedig ahogy mondani szokták a csillagos ég. Természetesen ez az ár nem a futószalagon készülő sablon weboldalakra vonatkozik, egy olyan oldal akár ennek a töredékéből is elkészül, de ebben az esetben érvényes az „olcsó húsnak híg a leve” közmondás.

Optimalizálás (SEO)

Minden szuper, megvan a weboldalunk, de mégis van egy kis hiányérzetünk… Mégpedig az, hogy hiába állnak szépen sorban a termékeink, szolgáltatásunk, nem emeli ránk senki a telefont, nincs rendelés, nincs érdeklődés. Nincs bizony, hiszen ahhoz, hogy a Google keresőben legalább az első oldalra kerüljünk, hosszú és fáradságos munka vezet. Mire is figyeljünk, hogy minél hamarabb minél előrébb legyünk?

Sablonok

A sablon weboldalak használatának a hátránya, hogy nem különbözik attól, amit már több százan/ezren használtak előttünk. Miért is sorolná előbre a Google az Ön weboldalát, ha ugyanaz, mint a többi?

SEO barát szövegezés

Ez viszonylag egyszerű, de mégis a legnehezebb feladat, ugyanis a látogatók fejével kell gondolkodni. Azokat a kulcsszavakat, amik a legjellemzőbbek az Ön szolgáltatására/termékeire, be kell építeni a szövegekbe, leírásokba.

Meta tag-ek

A weboldal oldalainak címe és leírása a megfelelő kulcsszavakkal. A helyes kitöltése sokat segíthet az első helyezések elérésében.

Képaláírások

Egy képet nem csak megjeleníteni kell, hanem leírást (ALT TAG) is kell róla adni, hogy azon a képen mi szerepel, így segíthetünk a Google-nak abban, hogy megjelenítse weboldalunkat a legrelevánsabb találatok között.

Külső linkek/linképítés

A Google sajnos nem sokat árul el arról, hogy milyen módszerekkel dolgozik, mi alapján dönti el, hogy egyes kereséseknél melyik weboldalt rangsorolja előre. Régebben meghatározó volt, hogy hány különböző oldalon jelenik meg a mi weboldalunk linkje. Ma már ennél sokkal összetettebb a rangsor tényezőinek megállapítása, de továbbra is fontos eleme maradt a linkek megjelenítése.

Weboldal kora

Akárcsak az embereknél, a weben is fel kell nőni a „megjelenésekhez”. Minél „idősebb” a weboldalunk, annál előrébb kerül a listában. Aki azt igéri, hogy 1-2 hét alatt előre kerül a weboldala a találati listában, onnan menekülni kell.

Tartalom frissítése/új tartalom

Minél többször frissül weboldalunk tartalma (releváns adatokkal, képekkel, leírásokkal) annál előrébb kerülhetünk a találati listában. Erre például kiválóan alkalmas egy blog vezetése a weboldalunkon.

Google Analytics használata

A Google szintén szeretne minőségi tartalmat megjeleníteni saját weboldalán (a keresőoldalán), ezért segít nekünk abban, hogy elemezzük látogatóink viselkedését. Weboldalunk bekötése a Google Analytics rendszerébe megmutatja, hogy látogatóink milyen eszközökről, mely országokból, melyik oldalunkon, mennyi időt töltenek( sokkal részletesebb információkkal szolgál ennél), így ennek segítségével meg tudjuk határozni, hogy mely oldalunkat érdemes fejleszteni, mi az, ami a látogatóinkat érdekli.

Árak:

Itt sajnos lehetetlen konkrét árat mondani, ugyanis mint látható, nagyon összetett feladatról van szó. Szövegek írása általában 10Ft/karaktertől kezdődik. Az optimalizálás óradíjban kb. 20.000 Ft-tól, havidíjas opcióban pedig 50.000-250.000 Ft/hónap között van az átlagár.

Karbantartás

Mint egy új autónál, itt is kiemelt figyelmet kell fordítani a karbantartásra, hogy sokáig használható és biztonságos maradjon weboldalunk. Ez a része az, amin a weboldal elkészítése után nem szabad spórolni. Itt megint az autót hoznám fel példának, ugyanis egy autónál is sok mindent meg tudunk csinálni magunknak, azért egy fékcserét, gumi cserét érdemes szakemberre bízni. Ugyanez érvényes weboldalunkra is, sok mindent meg lehet csinálni rajta, de egy szakember az, aki igazán tudja, hogy mit is kell csinálni rajta, hogy honlapunk biztonságos és üzemképes maradjon.

Árak:

Általánosságban elmondható, hogy a weboldal karbantartásának havi díja körülbelül 15-20.000 Ft között mozog havonta a weboldal típusától függően.

Email szerver

Céges weboldalak esetén alapelvárás, hogy a domain név szerepeljen az email címünkben, ne pedig egy ingyenesen használható levelező felületet használjunk. (Például peldadomain.hu weboldalunk információs email címe ne peldadomain@google.com legyen, hanem info@peldadomain.hu) Célszerű erre a célra egy másik tárhelyet bérelni, ugyanis ha ugyanazon a tárhelyen tároljuk email-jeinket és a weboldalunkat is, az egyik feltörése esetén veszélybe kerül a másik is. Ennek havi díja elenyésző.

Árak:

Az email szerver kialakításának ára függ a igényelt email címek számától, a tárhely nagyságától. Egy kisebb cégnek, 5*10 email címmel akár már 1.000 Ft/hónaptól is megoldható, hogy legyen saját email szervere.

Kapcsolat